Om sidan

Målsättningen med denna sida är att återigen få till stånd traditionen med skördefester i området Norra Skaraborg.

Vad är en Skördefest?

korn

En skördefest var en stor fest som hölls i det gamla bondesamhället i Sverige. Man vet att traditionen sträcker sig minst tillbaka till medeltiden, troligtvis mycket längre. Festen hölls när skörden var bärgad, vilket inträffade runt augusti/september.

Eftersom skörden var bärgad hade hushållen vid denna tid allra mest mat i sina förråd. Därför kunde festerna bli väldigt frikostiga och man verkligen frossade och njöt av det goda.

Skördefester i dagens samhälle

Varefter urbanisering och utarmning av landsbygd skett har antalet skördefester i Sverige minskat kraftigt. Den största festen nuförtiden är på Öland.

Dock är det många orter som håller traditionen levande, även om man alltid har ”skafferiet välfyllt”. Det är helt enkelt en trevlig tradition som vi tycker bör hållas i liv!

Målsättning med hemsidan

Det har funnits skördefester i Norra Skaraborg även på senare år, men vi vill med denna sidan inspirera till mer och större fester!

Vi tycker att varje litet samhälle borde ha en skördefest vid höstens början.

Sedan hade det ju även varit roligt om vi hade kunnat samordna hela området till en riktigt stor gemensam skördefest. Drömmen är såklart att i framtiden bli den största skördefesten i hela Sverige!

Det är en lång väg dit men vi har tagit det första steget.

Denna blogg kommer således att försöka inspirera till detta slutmål. Vi kommer publicera artiklar, troligtvis båda högt och lågt, men med målsättningen att vara relevant för ämnet.

Vill ni komma i kontakt med oss kan ni göra det här.